אחת השאלות החשובות שעוזרות להתאים את הטיפול בקליניקה, וזה נכון לגבי כל תלונה שבגללה מגיעה אלי אישה לטיפול - היא האבחנה בין חום וקור.
כפי שהם קיימים בעולם שמחוץ לנו, קור וחום נמצאים גם בגופנו.
קל להבין את זה כשחושבות על תחושת צריבה או שריפה המלווה אדמומיות וכאב (נניח, כתוצאה מכוויה או דלקת) מעוררת רצון לקרר את המקום, ותעיד על מצב של חום - לעומת רצון להתעטף, לחמם ולגעת באזורים מכווצים כמו שרירי הגב בזמן התקררות.
אחת הדרכים לבחור מה כדאי לנו לאכול, היא דרך התבוננות זו באיכות שיש במזון - דמייני נגיסה במלפפון או דג נא - הקרים במהותם לעומת פלפל חריף או ווסאבי, שמיד מייצרים תחושת חום ואף בערה של ממש.
האם יש לך העדפה לקור או לחום? האם את סובלת מאחד מהמצבים? ואולי משניהם?
כעקרון, מי שסובלת מקור, זקוקה לאורח חיים שיש בו יותר חימום והימנעות מקור, ולהפך.
נשים רבות סובלות מקור ולא רק בחורף. החיים עם מזגנים מקשים לא פעם מבלבלים את המערכת. כל מי שנכנסה לבנק או לקולנוע (כשהיה קולנוע..) בשיא הקיץ והתייסרה כל הסרט על כך ששכחה את הסוודר בבית יודעת).
על מזג האוויר שבחוץ אין לנו הרבה שליטה – אבל אפשר לחזק את היכולת של הגוף להתמודד עם הקור. איך?
* להעדיף אוכל מבושל, אוכל שמוגש בטמפרטורת החדר ומעלה, ולאכול פחות מזון נא או קר מהמקרר.
* להשתמש בתבלינים וצמחים מחממים בבישול ולשתייה (פלפל, כורכום, כמון, ציפורן, ג'ינג'ר, קינמון, למשל)
* להימנע מהליכה ברגליים יחפות ולדאוג שכפות הרגליים וגם הבטן והגב התחתון עטופים. ביציאה החוצה כשקריר או כשנושבת רוח – לעטוף את העורף בצעיף, גם אם הוא דק.
איך כל זה יעזור?
קור מכווץ ואילו חימום הגוף מרפה ומסייע להקלה על כאבים שונים, בשרירים בכל הגוף, כאבי מחזור המוחמרים בקור ועוד.
שיפור תפקוד מערכת העיכול אצל הסובלות מכאבי בטן או קושי ביציאות, המוחמרים לאחר אכילת מזון קר או נא.
יותר אנרגיה ופחות עייפות עקב ההקלה על מערכת העיכול שהיא מערכת שעובדת על חום - ונדרשת להשקיע פחות מאמץ בפירוק מזון קר.
לי התקררו כפות הידיים במהלך כתיבת הפוסט ולכן אכין לי עכשיו חליטת קינמון - מה את יכולה לעשות עכשיו כדי לדאוג שיהיה לך יותר נעים וחמים?
שיהיה לנו חורף נעים ומכורבל!
Comments